„Croatia rediviva – ča – kaj – što“
„Croatia rediviva - ča - kaj - što“

nadnevak

U Selcima na Braču održani poetski susreti, manifestacija „Croatia rediviva - ča - kaj - što“ u čast hrvatskog jezika
Podijelite ovaj članak

Na trgu u malenom mjestu Selca na otoku Braču ispred prekasne crkve Krista Kralja u čast hrvatskog jezika i očuvanja naših narječja 4. kolovoza održana je 33 godinu za redom manifestacija i susret pjesnika  „Croatia rediviva – ča – kaj – što“.

Utemeljitelj ovih poetskih susreta je pjesnik Drago Štambuk, liječnik i diplomat, koji je uvodno i naglasio kako mu je želja bila održavati “trojstvenosti i koineizacije hrvatskoga jezika”, te okupiti pjesnike svih hrvatskih narječja kako bi čitali poeziju iz govornog područja iz kojeg dolaze, a došli su i ovo ljeto iz okolice Zagreba, Međimurja, Splita, Dubrovnika, Gorskog Kotara, uz nekoliko domaćina s Brača.

Iz Dubrovnika su sudjelovali akademik Luko Paljetak i Stana Ščapac, a gosti susreta bili su dr. sc. Domagoj Vidović i Boris Njavro

Završetak ovog poetskog susreta je izbor i nagrada za najuspješnijega pjesnika, kojega se “kruni” vijencem od maslinovih grana, te otkrivanjem ploče s uklesanim stihovima prošlogodišnjeg pobjednika, među kojima su iz Dubrovnika akademik Luko Paljetak i fra Ivan Kramar.

Ovogodišnji pobjednik je Dražen Katunarić s Brača, a u žiriju je bio i Luko Paljetak koji je za kraj večeri okupljenima govorio svoje nove stihove.

Nedavne
objave

Dupisci - logo - footer

DUPISCI.HR koristi "kolačiće" radi poboljšanja korisničkog iskustva.