Predstavljanje knjige
„O tempora, o mores!“
Tomislava Kuljiša
Tomislav Kuljiš - O tempora, o mores!

nadnevak

Društvo dubrovačkih pisaca i Festa Dubrovnik pozivaju na predstavljanje knjige O tempora, o mores! Tomislava Kuljiša
Podijelite ovaj članak
Plakat najave predstavljanje Kuljiševe knjige

Novu knjigu Tomislava Kuljiša O tempora, o mores!, posthumno objavljenu u nakladi Društva dubrovačkih pisaca, dr. sc. Slavica Stojan, Miro Bronzić i Boris Njavro predstavit će u ponedjeljak, 23. siječnja 2023. u 19 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Dubrovnik.

Tomislav Kuljiš bio je dugogodišnji profesor Hrvatskoga jezika i književnosti, te filmske umjetnosti u dubrovačkoj Gimnaziji, također dugo godina važni član dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, vrhunski jezikoslovac, povjesničar umjetnosti i znalac povijesti našega Grada. Preminuo je 10. prosinca 2021. godine, te je ova knjiga na svoj način i spomen na njegovu pisanu riječ. 

Iz recenzije akademika Luka Paljetka:

Ovaj specifično strukturirani roman otvara se sjetnim, nostalgičnim uvodom koji danas, kada autor više nije među nama, djeluje gotovo kao epitaf. U njemu na gotovo pirandelovski način podvojeni autor Tomislav vodi dijalog sa samim sobom: On Tomo, ja Tomislav – stopili smo u Tomitas. Svidjelo mu se. – Idemo pisati? – Idemo! Tako je nastao ovaj intrigantno koncipiran romaneskni tekst koji je nedovršen i neobjavljen ostao vjerojatno zato što su događaje o kojima je u njemu pisao potisnula zbivanja vezana za Domovinski rat u Dubrovniku (Kuljiševu Sutomlju). (…)

Autor svojim osebujnim postupkom onu veliku povijest vješto zna smjestiti u sudbine tzv. malih ljudi preko kojih se prelama sva tragika neumitne povijesne zbilje, u neprekidnom sukobu onog okrutno općeg i onog neuništivo, žilavo osobnog. 

Predstavljanjem O tempora, o mores! započinje program ovogodišnje Feste Dubrovnik.

Festa Dubrovnik - Program 2023.

Nedavne
objave

Dupisci - logo - footer

DUPISCI.HR koristi "kolačiće" radi poboljšanja korisničkog iskustva.