‘Pjesme za lijek’ Stane Šćapec ovaj petak u Dvoru
Knežev dvor u Dubrovniku

nadnevak

Društvo dubrovačkih pisaca poziva na predstavljanje svoje nove knjige, zbirke ‘Pjesme za lijek’ naše sugrađanke Stane Šćapec. Predstavljanje će se održati u prelijepom atriju Kneževa dvora ovog petka, 29. rujna, u 19 sati.
Podijelite ovaj članak
Stana Šćapec 'Pjesme za lijek'

U svom pogovoru o ovoj zbirci književnica i Sibila Petlevski zapisuje: ‘Pretpostavimo da je profesija medicinske sestre navela autoricu da pojam ‘lijek’ stavi u naslov svoje prve zbirke. Mogla ju je nazvati i ‘pjesmama za dušu’ jer je tako isprva i pisala pjesme – bez svijesti o potrebi objavljivanja – za sebe samu i za one koji se u tim stihovima prepoznaju… Poetički nevina ona iskreno uči od prirode i poziva čitatelja da joj se pridruži u promatranju, da pogleda kako ‘vjetar valcerom zavodi lastavice’ i da – nauči nešto od njih.’

Domagoj Vidović, književnik, jezikoslovac, profesor, u svom pogovoru poziva: ‘Obratite, stoga, pogled na novo književno lice na dubrovačkoj književnosti-pozornici, ne samo radi zamamnosti dubrovačkoga ženskog pisma, najstarijega unutar hrvatske književnosti, nego radi stihova koji obgrljuju i začuđuju, bliže vas autorici i udaljuju vas od nje, oslobađaju vas okova navike slobodnim stihom, a opet vas bliže nedohvatnoj tradiciji što se ogleda ne samo u patnjama ljuvenim nego i u zaokruženom ženskom kanconijeru kakav smo u palimpsestu iskali barem četiri stoljeća. Uistinu ga je vrijedilo čekati!’

Stana Šćapec i te kako nam je godinama znana iz svakodnevnog gradskog đira, kao patronažna medicinska sestra stalno je u tom điru pomažući mnogima i na sve strane, a ovu njenu prvu zbirku pjesama priredio je i likovno osmislio Luko Paljetak, te tehnički uredio Vinko Rožić.

Uz autoricu, njenu prvu zbirku pjesama predstavit će akademik Luko Paljetak, kroz program vodi će nas Nila Miličić Vukosavić, tu je i Sebastijan Vukosavić i glumica KMD Mirej Stanić, nakladnik Boris Njavro, glazbeni dio programa otvara i zatvara klapa Kaše, jednu od autoričinh pjesama uglazbio je i na klaviru će odsvirati Darko Matičević, uz ‘Libertango’ Astora Piazzolle će zaplesati plesni tango naš konavosko – dubrovački plesni par Elena Drašković i Ante Bautović uz harmoniku Zorana Kosovića.

Nedavne
objave

Dupisci - logo - footer

DUPISCI.HR koristi "kolačiće" radi poboljšanja korisničkog iskustva.